Museum/ Exhibition/ GalleryRichard III Museum > Review
![]() |
| ||||
Det här är inget stort museum men det ligger i tornet i ett av stadsmurens portar, Monkgate Bar, vilket bara det gör det roligt att besöka för den historie- eller arkitekturintresserade. Här är också trots museets små element därför ganska svalt, speciellt vintertid, så ta med en extra tröja. Platsen har faktiskt en länk till Richard III eftersom det var han som lät bygga tornets översta våning.
Museet behandlar tiden kring det inbördeskrig som kallas Rosornas krig när huset Lancaster stred mot huset York och särskilt då Richard III:s del i det hela även om det började långt tidigare och både hans far och kunglige storebror var involverade i flera slag utanför York och på andra platser. Detta eftersom Richard växte upp i Yorkshire och grundade Council of the North som möttes regelbundet för att dryfta typiska svårigheter häruppe. Från början tillhörde den oberoende staden York faktiskt huset Lancaster vilket är lite förvirrande. Richards far blev till exempel halshuggen här och hans huvud spetsat på Micklegateporten där avrättade förrädare visades upp. Senare slöt man sig till Yorkshisterna av olika anledningar när familjen Tudor hävdade att de var rättmätiga tronföljare. Till slut segrade dessa under slaget vid Bosworth i Leicestershire och Richard sårades dödligt. Det är oklart om han yttrade "mitt kungadöme för en häst!" under slaget vilket Shakespeare ju hävdar i pjäsen Richard III. Shakespeare var en Tudorförfattare som skrev vinnarens historia så därför får vi även veta att Richards mor var gravid med honom i flera år och att han var puckelryggig. Framför allt får vi dock höra att Richard mördade sina brorsöner i det som sedan kom att kallas Princes Tower på Towern i London. Själv är jag en riktig "Ricardian", d.v.s. en som tror på Richard så jag tror inte ett dugg på det där utan ser det som vinnarpropaganda. Speciellt eftersom Richard just förlorat sin egen ende son i sjukdom. Han hade alltså inget att vinna på att mörda familjemedlemmar. Detta får man läsa om på muséet där just detta mord ägnas stor plats och ställs ut som ett modernt rättsfall där besökaren sedan får välja. Skyldig eller ej. Man får också veta mer om bakgrunden till inbördeskriget och kan handla diverse Richard-souvenirer. Ibland hålls här även teaterpjäser eller medeltidsaftnar.

Germany
Spain