Palace/ CastleCorfe Castle

81 out of 100 (2 Sources)
You can change the rating with a click
Corfe CastleCorfe CastleCorfe CastleCorfe Castle
Sjalen (37)
Skåne, Sweden
95%
good

Strategiskt läge i fin by

[Sjalen, 27.03.2008] Corfe Castle har jag velat besöka i många år eftersom jag varit anglofil som bara den i tonåren och en bit uppåt och plöjt igenom mycket litteratur om framförallt kung Stephen, prins John och andra medeltida personligheter och just dessa två har stor betydelse i Corfes historia. Det var alltså med höga förhoppningar jag kom hit även om jag reste därifrån med blandade känslor. Det första vi såg av slottet var hur det reste sig som en vägg framför oss på vägen från Wareham och det var häftigt. Nedanför fanns en parkeringsplats som var öde så här tidig vår och ett besökscentrum som faktiskt var öppet och som säkert är intressant men vi satt kvar på vår buss eftersom vi först skulle vidare till en by bortanför Corfe och besöka en trevlig pub vi blivit tipsade om. På väg tillbaka från puben tog bussen en väg över några små byar uppe på kalkstensåsen nära kusten och vi fick därför återigen se slottet på sin kulle fast nu omgiven av två mycket högre kullar. Detta var från byn Kingston så om jag får tid att besöka regionen igen så ska jag definitivt hoppa av här och ta en öl på Scott Arms terass med denna sagolika vy ner över Corfe för bättre vy var svårt att hitta!

Den här gången hoppade vi alltså av i själva byn Corfe istället (som numera heter som slottet) för att titta på den stora sevärdheten. Bron in till slottet går över en liten bäckravin med kvarn och där gick får och betade så det hela kändes väldigt medeltida. Jag hade läst på om slottets öde under det engelska inbördeskriget på 1600-talet när det bombarderades sönder för att inte kunna användas mer så jag visste att det inte skulle vara särskilt intakt men tyvärr hade vi också tajmat vårt besök med en stor renovering för att säkerställa slottet för framtiden - en hel del torn lutar betänkligt efter bombardemanget och nuförtiden måste man göra något åt detta med alla besökare. Man försöker också att göra det mer sevärt genom detta så att själva utställningarna också ska kunna förbättras. Just nu kan man gå runt och läsa på skyltar om de olika delarna av slottet eller köpa en billig guide i kassan vilken berättar lite mer men mest om vad de olika delarna är. Vill man veta mer om de som bodde här får man ge sig på den dyrare litteraturen och jag hade gärna velat veta mer om just stora personligheters relation till delar av slottet. Det stod lite om kung Stephens belägring av slottet på en skylt men inte mycket om alla de mord och intriger som faktiskt hänt här. Var skedde de? Fängelsetornet där fångarna "glömdes bort" pekades visserligen ut på en skylt men just det där att man inte kan gå in i själva kärnan längre på grund av bombardemangen gör nog att man missar en hel del av dessa stora händelser i slottets historia såsom den saxiske kungen Alfred den Stores grundande av slottet här på 800-talet för att stoppa de ständiga vikingaplundringarna från den näraliggande kusten eller för den delen något om Edward II:s fångenskap senare. Kanske hade ett besök på centret nere vid parkeringen gett mer men man vill ju trots allt veta platserna saker hände på när man väl är inne på slottsområdet också. Trots renoveringen gick det annars att gå runt och se alla övriga delar precis som vanligt men det var inte lika fotovänligt såklart även om man har jättefina vyer tillbaka ner över den grå stenbyn från slottets höjder. Just kullen det ligger på gör att man precis förstår varför det byggdes ett slott här. I god sikt kan man se ända till havsviken med Poole och Bournemouth i fjärran och det kändes som om detta var lika mycket ett besök för utsikten som för historien.

För mig var det bästa av allt att se den del av slottet som prins John lät bygga alldeles utanför kärnan för att bo i mer modern stil än vad som erbjöds där. Jag fascinerades också av de fiskbensmönster som fanns vid resterna av den stora hallen ute på innergården eftersom de visade att lokalbefolkningen varit med och byggt slottet på gammal saxisk väg trots att de säkert övervakats av franska slottsbyggarexperter som var vanliga på medeltiden. Vi besökte slottet i mars och det var alltså inte mycket till liv annat än på byggjobbarna (och är man intresserad av gammal slottsarkitektur är det säkert intressant att studera dem) men under sommaren har slottet olika medeltidsinspirerade aktiviteter. Det drivs av National Heritage som har en fantastisk butik nere i Corfe by med massor av böcker och funktionella souvenirer. Vid slottets utgång finns även dess "tea room" i ett vackert stenhus med en trädgård vänd mot slottet. Där är säkert underbart att äta Devon Cream Tea med scones en varm sommardag. Själva byn Corfe är annars vacker att vandra igenom med sina grå stenstugor och en och annan pub att vila fötterna på. Däremot är den väldigt turistanpassad och jag är faktiskt glad att jag kom i mars och inte under sommaren för då känns det nog trångt på det lilla torget med sitt postkontor där man kan hämta ut kontanter. Det är hur som helst enkelt att komma hit året runt då Corfe ligger längs den regelbundet trafikerade busslinjen mellan järnvägsstationen i Wareham (med tåg från Waterloo i London) till Swanage ute vid kusten.
  • 90/100
  • 70/100
    Architecture
  • 70/100
    Condition
    Historical Significance

Do you think this review is helpful?

Comments to this review

• celles