very good

Roliga turer av varierande kvalitet (16.06.2008)
Sjalen
Sjalen (37)
Skåne, Sweden
Jag har varit på ett par av dessa turer vid det här laget och kan inte annat än rekommendera dem eftersom en stad visar sig från så annorlunda håll från vattnet. För några år sedan åkte vi den stora sightseeingrundan nerifrån Strömsbrokajen eftersom vi lärt oss att det är roligt att turista i sin egen hemstad ibland och få lära sig kuriosa man inte kunde tidigare och inte minst se staden från ett helt annat perspektiv. Bara det att turen lockade med att få åka genom Slussen var ju en stor grej för oss som inte har egen båt så vi klev ombord med de många turisterna och hittade bra platser i aktern där det var öppet så man kunde fotografera bra. De här turerna har stor genomströmning och kör hela dagen så här har de gjort det bekvämt för sig och låter varje rad säten ha audioguider där det berättas om Stockholm på olika språk. Nuförtiden finns även en version för stockholmare som redan vet en del om sin stad, samt en för barn. Min engelske man valde engelska för att hänga med bättre och vi andra valde såklart svenska och det var intressant att höra hur dessa skilde sig åt. När båten passerade Reimersholme berättades det om bränneriet som en gång fanns här och då passade den engelska versionen på att ge en hel information om det svenska alkoholmonopolet som min man som boende i Sverige tyckte var rätt pinsam information. Informationen på svenska kändes inte lika "tillrättalagd" när vi jämförde och vi fick istället ut en del ny information. Men visst, har man bott i Stockholm länge så passar nog dagens rena Stockholmsinformation bättre, i synnerhet om man redan är geograf och historielärare som i vår familj. Det roliga för oss var istället de rena vyerna och att åka dels genom Slussen som kändes som något väldigt speciellt och dels genom den större Hammarby kanal som tog längre tid och där man fick veta mer om just Stockholms färskvattensituation och se hur seglarfolket har det på sin väg genom staden. Här kommer man ju också bakom hela Söder och ser hur grönt det är men ser också den mycket fascinerande Danviksklippan full av klättrare alldeles nere vid vattnet. Bor man inte redan på Söder eller i Nacka så är det inget man nödvändigtvis ser varje dag och spännande var det.

Kungsholmen runt då? Jodå, den gjorde vi ett par år senare för att lära oss mer om just den sidan staden. Här var båten lite högre men även nu fick vi bra platser men här var det inte audioguide som gällde och redan vid start upptäckte vi att båten hade urusel högtalarinstallering i kombination med det höga motorljudet så informationen som sades gick oss mestadels förbi. Folk klagade och det blev något bättre men långt ifrån bra så det där hoppas jag de åtgärdat, helst med en ny båt men om inte annat kanske med just audioguider. Istället satsade vi på att se så mycket som möjligt och det gjorde vi, både de vackra husen på Kungsholmssidan av Barnhusviken och en hel del annat. Båten glider förbi Karlbergs slott där det berättas om den spökande drottningen och där jag aldrig insett hur många som låg och solbadade på stranden i slottsparken. Karlbergs kanal mellan Stockholm och Solna var väldigt lummig och vacker att åka genom med sitt koloniområde på Kungsholmssidan och här ser man också var många av stadens kanotister håller till innan man kommer ut i Pampas Marina med sina underbara hus ute på vattnet. Så skulle man bo! När båten sedan svängde runt Kungsholmen var det roligt att för en gångs skull få åka under Tranebergsbron som man annars åkt över så ofta i vår familj. Efter den ser man plöstligt hur branta Kungsholmens klippor är här på västra sidan och ändå tycktes varenda klippavsats denna soliga dag vara full av solbadare så att det på håll nästan såg ut som apberget på Skansen! Ja bortsett från ljudkvaliteten (svår att bortse från) var detta en rolig tur.

En sådan här tur hänger ju mycket på hur vädret blir och det var bra båda gångerna. Båtarna har enklare servering ombord men det var mest på den längre sightseeingturen vi tog oss varsin öl. Annars var vi för upptagna av att intensivt studera allt från sjösidan och nu ser vi fram emot att åka Djurgården runt.
100 out of 100
80 out of 100
70 out of 100
Ambiance
70 out of 100
Calm Sea
90 out of 100
Båtarna är lätta att hitta vare sig du väljer Stadshuskajen vid Mälaren för Kungsholmen runt-turen eller någon av kajerna i Saltsjön för de andra turerna. Tänk bara på att vara där i god tid innan om du vill med en speciell tid eller om du vill med på Kungsholmen runt som inte har lika många avgångar som sightseeingturen för det är mycket folk under högsäsong. Det kostar en del att åka med men själv tycker jag oftast att båtturer är värda pengarna. Atmosfären ombord är turistig med folk babblandes på alla möjliga språk och ibland full av höga motorljud så det är inte alls som att glida fram med en ångbåt i skärgården men man får ändå atmosfären av Stockholm från vattnet vilket är en ganska unik grej. En båttur är en båttur men här blir det ofta på små kanaler och annat så det är inte mycket det gungar annat än när man befinner sig mitt på Mälaren eller i Saltsjön och det råkar komma förbi en större båt.

Do you think this review is helpful?

Comments to this review

• Read complete message
    johannasofia, 16.06.2008 12:02 o'clock

Intressant idé att sightsee:a i sin egen stad- varför inte!:-)
    johannasofia
  • Read complete message
    helena, 16.06.2008 11:07 o'clock

apberget? Stackars solbadare ;o)
    helena