so-so

Räddas av Kulturhuset och fontänen (29.06.2008)
Sjalen
Sjalen (37)
Skåne, Sweden
Sergels Torg är ett av de där ställena jag finner mig på ständigt utan att faktiskt vilja dit - tvärtom! Jag går förbi här på väg mellan Drottninggatans antikvariat och Gamla stan eller också kommer jag hit för att ta bussen till och från Djurgården. Enda gången jag faktiskt vill hit är när jag ska till Kulturhuset och dit går jag ibland för att deras barnavdelning är helt fenomenal och för att jag gillar all slags kultur. Då försöker jag blunda för alla knasbollar nere på den schackrutiga "Plattan" som nu känns tryggare än den gjorde för tio år sedan. Stora delar av Stockholms droghandel tycks ha flyttat till Gullmarsplan och andra ställen men det hindrar inte att här fortfarande är fullt av udda individer. Det demonstreras friskt av minoritetsfolk som tycker att Sverige ska stå på deras sida men det är sällan det är fler än ett fåtal demonstranter så det är svårt att ta dem på allvar. Större grupper samlas oftare utanför Riksdagshuset i närheten för att göra sig hörda. Sergels Torg är också alltid fullt av just de gatuartister man gör allt för att undvika. Istället för de roliga brittiska komikerna eller cykelartister som interagerar med sin publik så hittar man här diverse ledsna Sydamerikanska panflöjtsgrupper vars förstärkare hjälper ljudet vida omkring. Just samma grupper som jag oftast flytt från i Köpenhamn där de stått utanför mitt kontor. Hur många finns det? Är det samma grupp? Jag har inte orkat ta reda på det. Skyndar mig alltid ifrån denna musik så fort jag kan och slinker snabbt ner i tunnelbanan eller fortsätter dit jag ska. Nej, det enda lite roliga med torget är faktiskt glasfontänen. Vacker är den inte men den är originell och den är sååå Stockholm när den är upplyst kvällstid. Kanske är det för att jag aldrig har firat något hockeyguld eller annat på Sergels Torg som jag inte har fler positiva minnen men nej, det kan inte bara vara det. Sådant firande passar in på Götaplatsen i Göteborg men sin grandeur eller för allt i världen i Kungsträdgården men INTE på detta underliga torg. Det verkar ständigt finnas ombyggnadsplaner för det men även om tunnelbanenedgången ser trevligare ut idag än den brukade så är varje ombyggnad ett antiklimax för mig. Det går inte göra något roligt av det existerande torget. Allt är ett minne av 60-talets rivningsiver och skulle rivas igen så att man kunde bygga något helt annat. Eller iallafall ta bort en del av trafiken som skapar ytterligare röra i smeten.
100 out of 100
20 out of 100
100 out of 100
Stroll Factor
60 out of 100
Promenadvänligt är det om du håller dig till Drottninggatan och bara passerar övergångstället. Kanske om du korsar själva "Plattan" också men samtidigt är det ofta trängsel på den bilfria Drottninggatan så det är inte direkt flanerande man ägnar sig åt här utan man är mest på väg någonstans. Att komma över gatan vid fontänen är mindre kul även om det går. Annars är det lätt att hitta hit då Centralens tunnelbana har en uppgång hit och det ligger mitt i centrum. Det blir billigt att gå hit eftersom du sällan vill stanna. Såvida du inte drabbas av ficktjuvar förstås för då kan det ju bli dyrt.

Do you think this review is helpful?

Comments to this review

• Read complete message
    johannasofia, 30.06.2008 10:33 o'clock

Ha ha de sista meningarna, så fyndigt:-)
    johannasofia