Detailed review by chendo
chendo
Stare Juchy, Poland95%
Wyspa Paxos jest położona ok 10 km na południe od wyspy Korfu. Wody ją okalające są mekką żeglarską na Morzu Jońskim. Można tu spotkać jednostki pływające z banderami dosłownie z całego świata. Z Polski również:)
Jedynym portem na wyspie jest Porticciolo w mieście Gaios, które jest jednocześnie głównym miastem wyspy położonym w południowo-wschodniej jej części. Wejście do portu jest dość wąskie i jest naturalnym przesmykiem między Paxos, a niedużą wyspą Agios Nikolaos. Wejście znajduje się od strony północnej. Mmniejsze jednostki, takie jak jachty mogą wypływać na pełne morze przepływając wzdłuż portu do wyjścia południowego, większe jednostki (np. statki wycieczkowe) wracają do wyjścia w kierunku północnym.
Wzdłuż portu znajduje się malowniczy deptak przy, którym położne są liczne bary i restauracje. Warto wejśc do którejś i skosztować owoców morza. Są one świeżutkie, wprost z sieci. Polecam kalmary. Tak wyjątkowo smakują tylko na Paxos:)
Na koncu promenady znajduje się niewielka plaża, gdzie można skorzystać z kąpieli w ciepłych, greckich wodach.
Polecam port w Gaios. Jest malowniczy i oferuje wyjatkowe doznania smakowe.
Chendo
Port of Gaios9