Detailed review by zoobraa
zoobraa
Overijse, Belgium85%
Som jag läste i en recension om Lopud så frågade man varför man inte döpte ön till Edens lustgård för det är nog så nära man kan komma detta! Det var nu 20 år sedan jag besökte Lopud själv men den finns fortfarande i mitt inre som ett paradis på jorden! Jag och min son tog färjan från Dubrovnik en tidig morgon och efter 2,5 till 3 timmars långsam färd västerut på Adriatiska havet där vi också serverades ett glas Sljivovica lade båten till på den lilla ön Lopud. Kajen var ca 25 m lång och bestod bara av en cementerad bit där i stort sett endast denna färja kunde lägga till. När båten försvunnit igen tittade vi ner i vattnet vid kajen och det såg ut som ett saltvattensakvarium.....m ot vita koraller simmade gula, blå och oranga fiskar mellan sjögräset i det alldeles turkosa vattnet....en oslagbar syn!
Ön är bara ca 5 km2 stor och helt bilfri vilket passade perfekt för en ensam mamma på den tiden! Här bor dessutom endast några 100-tal människor så det blir aldrig knökat på de långa vita sandstränderna. Vi tog in på öns äldsta hotell som ligger alldeles vid stranden och under resten av de 2 veckorna som vi tillbringade i detta paradis så utforskade vi ön till fots med matsäck. Mitt på öns framsida finns en liten promenadslinga genom skogsliknande natur som avslutas i en bukt vars namn är Sunj-bay och där återigen stranden är helt magnifik. Här är långgrunt och vattnet helt genomskinligt med kritvit sand så långt ögat kan nå! Ett toppenställe att ta det lugnt på medan barnen badar och leker för sig själva medan man själv kopplar av till enbart fåglarnas kvitter! På kvällen var det härligt att sitta på hotellets uteservering som de allra varmaste kvällarna flyttade ner borden och stolarna i vattnet så att man kunde svalka fötterna under tiden man åt! Det var helt underbart att sitta och äta färska blåmusslor med fötterna plaskande i saltvatten under bordet samtidigt som man fuktade strupen med en iskall lokal öl.
Någon gång ska jag komma tillbaka till detta paradis som fortfarande är lika vackert och fridfullt enligt vänner som besökt ön under de senaste åren...för det här är en plats som ingen kan glömma!
Otok Lopud10
Beach (Size)
Beach (Cleanliness)
Beach (Space)
Water Quality
För att komma till Lopud måste man först ta sig till Dubrovnik vilket inte heller är fel förstås men sedan går det en liten passagerarfärja därifrån 3 ggr/dag som inte kostar mycket. Om det verkar krångligt så får man verkligen valuta för allt när man väl stiger i land på detta lilla Paradis där stränderna är kritvita, vattnet turkos och fisken som serveras helt nyfångad!