Detailed review by giannis39
giannis39
ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΜΕΣΟΣ, Cyprus99%
Πέρυσι την Κυριακή του Θωμά είχαμε τη χαρά να βρεθούμε στο Οχυρό Λίσσε, στα πλαίσια της φιλοξενίας από το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Δράμας. Τη μέρα εκείνη μετά από μιας ώρας ταξίδι με το λεωφορείο, μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή φτάσαμε στο μικρό χωριό Οχυρό. Αφού λειτουργηθήκαμε στο ναό της Αγίας Τριάδος, μεταβήκαμε στο παρακείμενο οχυρό Λίσσε, το οποίο απέχει μόλις 2χλμ. από το χωριό. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι το χωριό μέχρι το 1936 ονομαζόταν Λύσε και μετονομάστηκε σε Οχυρό, όταν άρχισαν τα οχυρωματικά έργα της γραμμής Μεταξά, έγινε δηλαδή ανταλλαγή ονομάτων.
Στις 6 Απριλίου 1941 ξεκίνησε η Μάχη των Οχυρών, η μάχη του Ελληνικού Στρατού εναντίον των υπέρτερων Γερμανικών στρατευμάτων. Για τέσσερις ολόκληρες μέρες τα οχυρά αντιστεκόντουσαν σθεναρά χωρίς να πέσουν στα χέρια των εισβολέων, προκαλώντας τους μάλιστα τρομερές απώλειες. Αυτοί μη μπορώντας να τα καταλάβουν, τα παρέκαμψαν κι’ έτσι τα παλληκάρια της Ελλάδας αναγκάστηκαν να παραδοθούν, αφού ο αγώνας θα ήταν μάταιος. Οι Γερμανοί μάλιστα απέδιδαν τιμές στους αποχωρούντες νικητές νικημένους.
Τη μέρα που μεταβήκαμε ο Ελληνισμός της Ακριτικής περιοχής τιμούσε με κάθε λαμπρότητα την επέτειο των 69 χρόνων από τη Μάχη των Οχυρών με δοξολογία, κανονιοβολισμούς, αναπαράσταση της μάχης και επίσκεψη στο Μουσείο του οχυρού. Ακολούθως οι εορτασμοί συνεχίστηκαν στην αυλή του σχολείου με θεατρική παράσταση από τα παιδιά του χωριού, δεξίωση με παραδοσιακά κεράσματα και ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς.
Πραγματικά η συγκίνηση, το δέος, ο θαυμασμός αλλά και η περηφάνια γιατί αποτελούμε και εμείς ένα κομμάτι αυτού του Υπέροχου Έθνους, του Έθνους των Ελλήνων, μας κατακυρίευσε.
ΥΓ. Ο Λαός των Ελλήνων, των απλών ανθρώπων, των αληθινών Ελλήνων είμαι σίγουρος ότι για μια ακόμη φορά θα μπορέσει να Νικήσει και να ξαναβρεί τη χαμένη του ταυτότητα που οι ανίκανοι και αδηφάγοι τον έφεραν σήμερα σε τούτη τη δύσκολή θέση.
Fort of Lisse10