Museum/ Exhibition/ GalleryDinosaur Museum > Review

Dinosaur Museum
Icen Way
DT1 1EW Dorchester
Dinosaur MuseumDinosaur MuseumDinosaur Museum
very good

Pedagogiskt och levande (07.04.2008)
Sjalen
Sjalen (37)
Skåne, Sweden
Eftersom en av huvudanledningarna att semestra i Dorset för oss var just Jurassic Coast med sina fossiler och sin vackra kust så var dinosauriemuséet ett måste. Speciellt som ett sådant museum tilltalar samtliga familjemedlemmar och inte bara barn eller vuxna. Vi fick rabatt på den ganska dyra entrén genom att vi varit på teddybjörnsmuséet innan och så fick dottern ett frågeformulär om dinosaurier att ha med sig under rundvandringen innan det så var dags att stiga in i urtidsdjurens värld.

När man först ser den alldagliga byggnaden med plywoodskivor framför fönstren så tänker man "is this it?" och visst hade de kunnat lösa mörkläggningen från insidan men när man väl är där inne så inser man att det ändå inte är så pjåkigt trots att det är ett relativt litet museum. Det består av tre rum och en del korridorer på bottenvåningen. Alla fullproppade med information. Dessutom finns det ett rum en trappa upp (och ja, endast trappa även om personalen hjälper rörelsehindrade) med mer interaktiva saker där man kan känna på fossiler och försöka sätta ihop ett mammutskelett. Det första rummet handlar om dinosauriernas utseende och har modeller av dem. Därefter kommer Mary Annings-rummet som berättar om jordens utveckling i olika perioder och om fossiler (Mary Annings var en känd fossilletare från trakten). Här visas fossiler i skåp och man får läsa om varför dinosaurierna försvann samt se hajkäkar, mammutdelar och liknande. Sedan kommer en sektion om de som delade in fossilfynden i logiska grupper och spred information om detta på Natural History Museum i London och liknande. Det sista rummet är det största. Här får man reda på mer om brittisk geologi och även om hur fossilletandet spred sig till USA där det naturligtvis hittades oerhörda mängder när folk väl begrep vad fossiler var. Då blev det rusning. Här finns även flera datorer där man kan söka efter information om dinosauriernas hierarki (vilka som slogs mot vilka arter för överlevnad), vad de åt och annat. Här märks om inte förr att detta är ett museum som byggts upp delvis för skolklasser. Under vårt besök var det faktiskt ett par klasser här och då blev det rätt trångt om saligheten en stund tills lärarna samlat ihop dem igen.

Det sista rummet är även baksidan på kassan och därför har det även blivit souvenirbutik med en del litteratur om fossiler och dinosaurier, fossilfynd och diverse leksaker på temat dinosaurier. Allt i allt var det här ett litet museum men trots detta underhållande. Hade jag varit ensam och fått läsa allt i lugn och ro hade jag lärt mig riktigt mycket och det är verkligen lärorikt för den som aldrig haft någon "dinosaurieålder" som barn utan mest läst om dessa jättar och bestar i samband med en och annan NO-lektion.
70 out of 100
Exhibits
80 out of 100
Relevance
100 out of 100

Do you think this review is helpful?

Comments to this review

You can leave comments to the author or the photographer. Do you like what you see? Do you have more questions? He/she looks forward to your message.