dida reviews
Cyprus
[06/10/2009] Остров Кипър има няколко летища на територията си, като едно от големите такива е именно летището в Ларнака.
Ларнака е курортно градче, което посреща и изпраща много туристи. Кипър се води една от любимите дестинации на много чужденци, а това обуславя нуждата от няколко летища, на иначе не особено голямата по територия република.
Летището Ларнака е със средна големина и характерното за него е, че има един-единствен терминал. Обслужването, поне за мен, бе перфектно. Прекрасното е, че тук, както и почти из целия остров, прекрасно говорят английски, а ако все пак този език не е силната в
[more]
[06/09/2009] По време на почивката ни в Кипър, решихме да посетим Пафос. По принцип бяхме отседнали в Ларнака, но нали островът не е особено голям, решихме, че ще видим по възможност повече от забележителностите му. Поехме към Пафос цялата компания. Бяхме чували за прекрасните мозайки, открити на това място и искахме да ги видим на живо. Пътувахме доста, но пътищата там са страхотни. Широка, добре поддържана магистрала ни отведе до градчето. То се намира в югозападната част на острова. Пристанищен град е, с доста забележителности. Преди години е бил столица на Кипър. Беше началото на септември, но жегата с
[more]
[18/07/2009] Във Фамагуста, открих нещо, което ме жегна особено много - призрачната част от града, ако мога така да я нарека, а именно няколко километрова туристическа зона, която притежава невероятна плажна ивица, десетки хотели и заведения, всички, обаче изоставени и запуснати. Тук от 70-те години на 20 в. хора няма. Всичко е оградено с бодлива тел и толкова... Освен военни, охраняващи зоната, друго не се вижда. Хотелите са собственост на кипърските гърци, земята - на кипърските турци. Явно това е било най-мъдрото решение на въпроса....Заслужава си да бъде видян този парадокс на съвременната ни история.
[more]
[18/07/2009] Градската цитадела, където се намира кулата на Отело. Смята се, че точно тази крепост е използвана като декор за едноименотто Шекспирово произведение. Личните ми впечатления за тази забележителност не са особено положителни. В смисъл, че са се опитали да я съхранят с времето и да я поддържат донякъде, но ако всичко това беше при кипърските гърци щеше да има съвсем друг облик.
[18/07/2009] Фамагуста е име, което всички сме чували. Име на град, намиращ се в Севернокипърската турска република, заемаща североизточната част на остров Кипър.
Това е една държава, призната единствено и само от Турция, използват Турската лира, като парична единица, говорят на турски. Пресичайки границата от Гръцки Кипър и попадайки в турската част, виждаш, че тук всичко е с години назад като развитие, в сравнение с държавата на кипърските гърци.
Идвайки във Фамагуста е задължително да се видят няколко неща, едно от тях е Джамията "Лала Мустафа паша", която има интересна архитектура. Интересното се съ
[more]
[18/07/2009] Град, намиращ се на около 20 км северно от турската част на кипърската столица Никозия. Градът се е обособил като хазартната столица на Севернокипърската турска република. Основен поминък тук е хазартния туризъм.
Една от главните забележителности на града е старинното пристанище и цитаделата, изградени още от венецианците и доразвити от османците през по-късен период. От това пристанище навремето са се контролирали всички търговски потоци в югоизточната част на Средиземно море.
С днешна дата в града има много български турци изселници.
[17/07/2009] Тръгвайки от летището в София, оставих на българска земя облаци, дъжд, че и студ донякъде. Щом, обаче, самолетът ми кацна в Ларнака, бях посрещната от слънчево и доста горещо време. Жега си беше, откъдето и да го погледнеш.
И това беше първото ми впечатление от Кипър - жега, горещ и влажен въздух, който никак не ми понасяше.
Имах възможност да посетя някои къпърски забележителности, да разгледам острова отблизо. Представях си го по-различно...
Оказа се, че пътувайки из Кипър, от двете страни на магистралите им не можеш да видиш нищо, освен пясъци и скали. Сякаш си по
[more]
[17/07/2009] Кипърците, и като цяло кипърската държава, трябва да бъдат поздравени за способността си от всеки камък, всяка скала, вада или локва да правят история. Впечатли ме гръмкото рекламиране на малко измислените им, според мен, забележителности - Скалата и банята на Афродита.
Тръгнахме да видим Камъка на Афродите. Легендата разказва, че на тази скала и по-точно от пяната, която се образува от вълните, разбивайки се в тези скали, се е родила Афродита
Останах изненадана, като стигнахме до скалата. Оказа се, че това всъщност са три камъка, разположени в едно ветровито заливче и нищо повече.
Оттам тр