Detailed review by Sjalen
Sjalen(41)
Skåne, Sweden95%
Hit går jag alldeles för sällan fastän det ligger nästan runt hörnet från mitt kontor. Jag skyller på att det gäller att ha med sig de rätta kollegorna så att man kan vara precis sådär glatt mumsande som man vill här. Ida Davidsen är en av de mest turistiska restauranger som finns i Köpenhamn eftersom den står med i reseguider som Frommers och andra så det vimlar av amerikaner och japaner här ibland men man störs faktiskt inte av det eftersom de blir nästan vördnadsfulla här och detta antar jag beror på atmosfären här med familjen Davidsens vakande öga över allt vilket ger både pondus och välkomnande samtidigt. Servitriserna är mestadels äldre damer som går omkring i sina förkläden och serverar dig det du valt från den stora glasdisken där vart smørrebrød presenteras för dig som vore de Idas egna barn. Damerna tar även upp beställning av drycker och det är då man kan få de mest underbara kommentarer som "jamen selvfølgelig" i underfundig ton snarare än uppassande när man bestämmer sig för en stor öl istället för en liten. Såklart ska du ha en stor en till allt det här (och varför inte en snaps som danskarna själva)! Likaså efter maten när servitrisen undrar om det till kaffet ska vara en cognac eller "andet sjov" till. Jodu, man kan nog få allt möjligt annat skoj som avec här. Det hela gör en på oerhört gott humör och snart sitter man och fnissar i smyg åt japanerna som tar kort på varje smørrebrød. Hur smakar de då? Jodå, gudomligt. Det går att välja något riktigt dyrt med krabba influgen från Nordamerika samma morgon eller någon av kungligheternas favoriter (jadå, de beställer härifrån) eller något lite billigare danskt men inget är särskilt billigt i det redan dyra Köpenhamn. Däremot prisvärt med tanke på både smak och helhetsupplevelse. Här finns alla de kombinationer man förväntar sig på sitt bröd som ål med ägg, varm leverpastej med bacon, diverse sillkombinationer, stekt plattfisk, fläskstek och ett otal andra som stamkunder själva kombinerat och vilka blivit kvar på menyn som storsäljare. De är rätt stora för att vara smørrebrød också men på danskt manér beställer man ju en 2-3 stycken så man blir mätt. Sist jag var där var rökning fortfarande tillåten men sedan dess har det kommit en ny lag i Danmark så jag vet inte hur det är nu eftersom lagen är beroende av matsalsstorlek och deras lokal är ganska liten. I vilket fall stördes jag som ickerökare inte nämnvärt men det kan vara värt att fråga om man har problem med rök. Allt beror ju på det bord man får (och boka bord kan vara en god idé här om man vill vara säker på plats).
Ida Davidsen10
Ambiance