Sjalen
(37)
Skåne, Sweden
Ja, det är det turistigaste man kan hitta i Köpenhamn och ibland kan man undra om i synnerhet hela Sverige och Norge bosatt sig här men jag gillar det ändå eftersom jag älskar stadsmiljöer med vatten och båtar. Dessutom tycker jag om Nyhavns färgglada hus och restauranglivet även om det sistnämnda är det som gör budgetvänligheten lägre. Det är visserligen gratis att bara flanera här men så fort man sätter sig någonstans så är det lätt att komma upp i högre summor. Man hittar smörrebröd eller annan danskinspirerad lunch för en billig summa men så kostar öl och andra drycker betydligt mer när räkningen väl kommer. Fast det går att komma undan detta genom att göra som danskarna själva. Medan turisterna slåss om sittplatserna på de många uteserveringarna sommartid så sitter de på kajkanten med ett flak öl inköpt på närmaste snabbköp. Där samsas de om platsen med allehanda gatumusikanter som går upp och ner längs stråket och stannar vid var och varannan restaurang. Om det inte är Copenhagen Jazz Festival i juli förstås för då finns bara plats för stompin' vid den lilla scenen vid ankaret i början av Nyhavn. Även pubar och krogar har då egen livemusik ibland och det är trångt om saligheten på uteserveringarna och kanhända får man nöja sig med en korv från pölsevagnen om man blir hungrig. Sommartid är naturligtvis Nyhavns bästa tid trots allt. Det hela lever upp och kanalbåtarna går härifrån i skytteltrafik med turister. Under vintern kan det istället vara fruset att stå i vinden nere vid hamnänden och vänta på Havnebussen till Operan. Men vackert är det - och man kan alltid värma sig med en glögg i juletid eller något annat varmt lite senare. Själva brukar mina kollegor och jag gå till en av pubarna regelbundet och...ehum,,,prova öl. Lite dåligt väder har inte stoppat oss än och efter flera år i området så blir jag fortfarande glad av att komma upp ur metron på morgnarna och mötas av gungande master på andra sidan torget.
80 out of 100
Stroll Factor