Detailed review by wapniak
wapniak
Bielsko Biała, Poland98%
Ciechocinek jest znanym w Polsce kurortem i do odwiedzenia tego miasteczka nie trzeba nikogo specjalnie zachęcać. Gospodarze miasta starają się jak mogą aby uprzyjemnić pensjonariuszom licznych rozlokowanych w nim sanatoriów ich pobyt. Trzeba przyznać, że ulice i deptaki, chodniki i parki są zadbane, a prace modernizacyjne prowadzone są w różnych częściach miasta. Niestety, oprócz uciech restauracyjnych w postaci dancingów i spacerów po parkach i deptaku niewiele więcej jest oferowane. Jest jednak jedna niewątpliwie największa atrakcja tego miasta, niestety i mało propagowana i niedoceniana. Jest nią znajdujący się w pobliżu Parku Sosnowego i Dworku Prezydentów ogólnodostępny kryty basen solankowy. Zarządzany jest przez Dom Zdrojowy nr. 4 przy ulicy Leśnej 3. Jest to jedyny basen w Ciechocinku z oryginalną solanką pochodzącą z geotermalnego złoża zalegającego pod Ciechocinkiem. Basen nie jest może zbyt duży, bo posiada wymiary 14 na 7 metrów i głębokość od 1 do 1,6 metra. Posiada zaplecze w postaci szatni i natrysków. Ma także wiele innych zalet. Temperatura wody wynosi aż 33 stopnie Celsjusza a zasolenie wody ponad 4 procent. Powoduje ono, że w basenie nie można praktycznie utonąć i nawet nie umiejący pływać mogą się szybko tego nauczyć. Nie muszę chyba przekonywać nikogo jak zdrowotne właściwości mają zawarte w solance związki chemiczne i minerały. Leczą cukrzycę, miażdżycę, schorzenia pourazowe, nerwobóle, bezsenność, otyłość, zwyrodnienia kręgosłupa i wiele innych schorzeń. Jest jeszcze jedna zaleta niewątpliwie zachęcająca do odwiedzenia tego basenu. Jest nią cena wstępu. Po wykupieniu karnetu na 5 krotny pobyt na basenie za 30 złotych możemy się w nim pławić przez 5 godzin dziennie we wszystkie dnie tygodnia łącznie z niedzielą. Niech mi ktoś znajdzie podobną w cenie i atrakcyjności pobytu atrakcję. Podczas mojego 3 tygodniowego pobytu w Ciechocinku regularnie z tego basenu korzystałem i uważam, że to był niewątpliwie najlepszy wybór na wykorzystanie wolnego czasu. Z pełną odpowiedzialnością mogę ten basen polecić wszystkim odwiedzającym Ciechocinek, kto raz z niego skorzysta będzie tam systematycznie wracał.
Dom Zdrojowy SU10
Room
[more][less]
Size
Cleanliness
Features
Room Condition
Do basenu łatwo trafić, znajduje się na samym końcu głównego deptaka Ciechocinka. Czynny jest codziennie od 16.00-21.00 a w niedziele od 10.00-16.00. Należy zabrać ze sobą strój kąpielowy, czepek, ręcznik, mydło i klapki na nogi. Najlepiej mieć ze sobą większą torbę, gdzie możemy sobie schować ubranie, które wraz z torbą zabierzemy ze sobą na basen.