Detailed review by wapniak
wapniak
Bielsko Biała, Poland98%
Ciechociński Grzybek jest bez wątpienia najbardziej znaną atrakcją tego miasta. Jeśli się chcesz z kimś umówić wystarczy powiedzieć-pod Grzybkiem i spotkanie jest pewne. Grzybek stoi w samym centrum miasta i trzeba poświęcić wiele czasu, żeby na niego nie trafić. Dodatkową atrakcją w sezonie jest niewątpliwie częsty występ grupy Indian z Chile grających na fletni pana i innych instrumentach. Siedząc na ławeczce lub spacerując wokół Grzybka z przyjemnością możemy posłuchać wielu melodii w naprawdę mistrzowskim wykonaniu. Zbierają datki "co łaska" za swoją grę oraz sprzedają płyty ze swoimi nagraniami. Osobiście nie mam nic przeciwko takiej formie zarabiania na życie, zwłaszcza, że nie jest to żebranie tylko pokaz swojego talentu, który ktoś docenia lub nie. Grzybek się trochę zestarzał, wieczorami jest wyłączany ale mimo wszystko jest to i atrakcja i inhalator solankowy gratis. Solanka docierająca do niego z odwiertu o głębokości 414 metrów jest następnie pompowana do tężni a stamtąd po zagęszczeniu przez odparowanie, do zabytkowej warzelni soli. Zapraszam na randkę "w ciemno" pod ciechocińskiego Grzybka.
Fontanna Grzybek8
Condition
Historical Significance
Do Grzybka nie sposób nie trafić, jeśli mimo to w krótkim czasie nam się to nie udaje, każdy napotkany przechodzień wskaże nam drogę. Nie widzieć Grzybka, to tak jak będąc w Rzymie nie zobaczyć papieża. Jest to budowla z początku ubiegłego wieku, więc jakieś tam znaczenie historyczne również ma.