Detailed review by dida
Преди няколко години ми се отвори възможност да отида до селището Асос в Турция. До тогава не бях чувала нищо за това място, както може би и много от вас не са го чували. Наистина това не е така популярна дестинация, както Мармарис, Бодрум, та дори и Айвалък, но наистина е нещо много интересно, нещо което си заслужава да бъде видяно.
Самото селце има няколко различни имена - гръцкото Асос, турското Бехрамкале, а за по-кратко, може да го срещнете като Бехрам.
Храмът на Атина или по-точно останките от него са разположени на най-високата точка от селището. До него се стига изкачвайки се по стръмна каменна уличката, по която има много малки магазинчета и сергии, от които да си купите местни сувенири.
Автобусът ни спря в началото на улицата, където има обособен паркинг и ние поехме нагоре пеша. Пътят като разстояние не е много, но е стръмничко и доста духаше, та трудно вървяхме. Иначе видях доста интересни неща из магазинчетата наоколо. Интересни ми бяха и жените насядали по камъните из улицата и по-точно лицата им, които прикриваха и дори се обръщаха като видеха, че приготвяме апарати да снимаме.
Сякаш бях попаднала в друг свят, който нямаше нищо общо с нашия. То и наистина си бе друг свят, вече бях в азиатската част на Турция и срещах лицата на Анадола.
Ето, че вече цялата ни група достигна входа на мястото, където е бил храмът. Плащаше се вход, но колко точно не си спомням.
Отново следваше малко изкачване и ...това което видях оттук нататък с думи не мога да опиша. От храма не е останало много. Запазени са няколко колони, от останалите се виждат само части и камъни, доста камъни. Но не от това ми спря дъха, а от гледкат наоколо, от невероятното и необятното красиво синьо море. Отсреща ти се вижда гръцкия прочут остров Лесбос, който внася в прекрасно синия цвят на морето нюанаси на зелено. Под теб, пък, е разположено красивото антично пристанище на Асос или Искеле, както го наричат тук, което с лодките си представлява чудна и много кокетна картина. Докъдето ти око стига - все красота, неописуема с думи и снимки. Трябва да се види!
Твърди се, че тук наблизо е било първото училище, където е преподавал Аристотел, тук е мястото, където е възникнала философската му школа. Ами как не, то при тази красота и тишина наоколо освен да се отдадеш на духовни мисли и преживявания, да пофилософстващ над нещата от живота, друго не виждам какво може да направиш.
Athena Tapınağı10
До Асос се стига, пътувайки с превозно средство от Чанаккале за Айвалък. Селището е разположено на около 80 километра от Чанаккале. Върхът, където е Храмът се вижда отдалеч, но до там се стига пеша. Автомобилът си ще трябва да оставите на паркинга в самото начало на пътя, водещ към Акрополът.
Трябва да се види, заради неописумия заряд, който носи мястото и заради чедната гледка отгоре.