Jeśli ktoś nie musi mieszkać w centrum Cork, to polecam Oriel House w Ballincollig! Wygodne, klimatyzowane pokoje,przestronne łazienki i wile dodatkowych udogodnień (w porównaniu z wyposażeniem pokoi hotelowych w Polsce. Znalazłam tam wszystko,czego potrzebowałam,a nawet więcej :)
Pokój o wielkości około 25m2 jest wygodnie urządzony. Powierzchnia podzielona na część sypialną, łazienkę i przedpokój z dużą szafą. Pokój to duże łóżka, łagodne oświetlenie, biurko z krzesełkiem, minibarek z lodówką, ława z fotelami a nawet szafka z żelazkiem i deską do prasowania.
Dobre wrażenie robi czysta łazienka w której codziennie można znaleźć zestaw kosmetyków i czyste ręczniki (jest również suszarka do włosów).
Wszystko w ciepłej brązowo-żółtej tonacji, co dla większości znasz sprawia wrażenie przytulności. Jak w domu :)
Features
Room Condition
Room Service
Hotel zdecydowanie zasługuje na swoje 4 gwiazdki.
Ma 78 w pełni wyposażonych pokoi a przy tym pokoje rodzinne. W cenie pokoju jest możliwość skorzystania z basenu, natomiast odpłatnie można odwiedzić komfortowe SPA.
W hotelowej restauracji z widokiem na pobliskie wzgórza podawane jest śniadanie w typowo irlandzkim stylu.
Wszędzie czystko i przyjemnie.
W razie jakichkolwiek problemów mamy do dyspozycji obsługę hotelową (24h/dobę), która szybko reaguje na prośby.
General hotel amenities
General Condition
Front Desk
Staff (Friendliness/Service)
Widok hotelu z zewnątrz nie jest tak obiecujący jak jego wnętrze. Na prawdę nie można mu niczego zarzucić, chociaż znam osoby, które powiedziałyby, że zawsze może być lepiej :)
Sprawna obsługa w recepcji (miałam problem z lodówką w pokoju) szybko załatwiła sprawę. Wszystko z uśmiechem, aczkolwiek... odniosłam wrażenie, że uprzejmi Irlandczycy zachowują się dość chłodno. Dystans prawdopodobnie również standardowy, ale mam przypuszczenia, że częściowo zapracowali sobie na to wszechobecni przybysze z Polski ;)
Food & Beverages
Food Variety
Food Quality
Range of Beverages
Service
Moja ocena dotyczy tylko śniadań.Serwowane w przystępnych godzinach (7.00-10.00 a weekendy 8.00-10.30). Można zamówić śniadanie do pokoju (za dodatkową opłatą 5 eur) Posiłek w formie śniadania kontynentalnego (szwedzki stół) a tam wiele smacznych potraw "na zimno". Do tego ciepłe dania w typowo irlandzkim stylu.
Zamówienia zbierane są przez obsługę i podawane wraz kawą lub herbatą. Ten sam uprzejmy uśmiech, ale bez serdeczności.
Location and surroundings
Transportation Connection
Night Life
W odległości około 200m znajduje się przystanek autobusowy, skąd w ciągu 20 minut można dostać się do Cork.
Jeśli chodzi o nocne życie, to pozostaje hotelowy bar lub dłuższy spacer w kierunku najbliższego pubu.
Hotel jest lekko oddalony od głównej drogi, ale ona sama nie należy do dróg z dużym natężeniem ruchu. Problemem może jednak okazać się sobotni nocleg, gdy w tym czasie w hotelu organizowane jest przyjęcie lub wesele.
Odgłosy muzyki delikatnie słychać nawet przez zamknięte okno.