Detailed review by wapniak
wapniak
Bielsko Biała, Poland99%
Do Sanktuarium Matki Bożej Studzienicznej wybrałem się w niedzielny sierpniowy poranek. Studzieniczna jest niewielką miejscowością leżącą tuż za rogatkami Augustowa obok drogi do Sejn. Zaledwie kilkanaście domków leżących obok jeziora Studzieniczne. Z przystani w Augustowie można tutaj dopłynąć stateczkiem wycieczkowym, ja dotarłem samochodem. Nie sposób nie trafić w to miejsce, przy drodze stopi duży drogowskaz kierujący w boczną drogę. Przed drewnianym kościołem stojącym na niewielkim wzniesieniu jest duży parking, co ciekawe, darmowy. Przy parkingu trwa nieustający jarmark pamiątek oraz produktów spożywczych. Do zakupów tych ostatnich zachęcam. Są to wspaniałe regionalne przysmaki, między innymi sękacze, makowce, świeże pieczywo bez konserwantów i wspaniały leśny miód. Kościół drewniany wybudowany został w połowie XIX wieku. Jest to niewielka trójnawowa świątynia z trzema ołtarzami w środku. Po wejściu do kościoła natychmiast uwagę zwraca piękny żyrandol z rogów jeleni wiszący w środku nawy głównej o drewnianym stropie z wydatną fasetą. Na belce tęczowej widać duży krucyfiks. Warto posłuchać ładnie brzmiących organów umieszczonych na chórze wspartym na dwóch słupach. Obok świątyni stoi drewniana dzwonnica. Alejka ze stacjami Drogi Krzyżowej z drewnianymi krzyżami i olbrzymimi głazami narzutowymi obok nich prowadzi groblą na wyspę. Tutaj stoi główne centrum Sanktuarium czyli Kaplica na Wyspie. Jest to ośmioboczna murowana kaplica. W jej wnętrzu w ołtarzu znajduje się łaskami słynący obraz Matki Boskiej. Obok ołtarza wiszą na ścianach gabloty z wotami dziękczynnymi składanymi w dowód łask jakie podczas modlitwy przy obrazie otrzymali wierni. Jest tego ogromna ilość. Obok kaplicy zobaczyć można źródło z wodą mającą podobno właściwości uzdrawiające. Źródełko przykryte jest dachem wiaty. Nad studnią widnieje figura Matki Bożej Różańcowej. Wody można zaczerpnąć wiadrem. Również tutaj nikt nie pobiera żadnych opłat. Warto pospacerować po wyspie, gdzie podczas jednej z podróży do Ojczyzny przycumował stateczek z papieżem Janem Pawłem II, który modlił się w kaplicy na wyspie. Jest tutaj piękna figura św. Jana Nepomucena wyrzeźbiona w piaskowcu i kilka innych ciekawych miejsc, między innymi tablice z opisem tego miejsca. Jest to miejsce które moim zdaniem warte jest odwiedzenia. Piękno otaczającej sanktuarium przyrody, ładne, zadbane obiekty sakralne, jezioro na wyciągnięcie ręki i potężna Puszcza Augustowska tuż za murami sanktuarium. To wszystko powoduje wyciszenie i zadumę nad potęgą przyrody.
Sanktuarium Matki Bożej Studzieniczańskiej10
Ambiance
Architecture
Z Augustowa kierujemy się na wschód drogą prowadzącą do Sejn, by po kilku kilometrach skręcić w prawo w boczną drogę. Sanktuarium znajduje się kilkaset metrów od tej szosy. Nie wiem jak wygląda to miejsce zimą ale w pozostałych porach roku to musi być bajkowy krajobraz. To jedno z tych miejsc na Suwalszczyźnie, które naprawdę warto zobaczyć. Zapewniam, że pobyt tutaj łagodzi obyczaje i dodaje energii do zmagań z losem.
Szczerze polecam.